Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5988.900 - Babka cytrynowa
4
Babka cytrynowa
  • 5988.900 - Babka cytrynowa

Dla większości z nas to królowa wielkanocnego stołu! Babka cytrynowa jest puszysta, wilgotna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie macie czasu by przygotować drożdżową babę, to te będzie idealna! Polecam.

Babka cytrynowa

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 370 g cukru
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego (opcjonalnie)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 280 ml mleka 3,2%
  • 140 g masła

 

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek śmietanki

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 12-15 czekoladowych jajek

 

Babka cytrynowa

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce ubijamy jajka przez ok. 5 minut. Następnie do jajek dodajemy stopniowo cukier i skórkę otartą z cytryny, ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do małego rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy aż masło się roztopi. Nie wolno zagotować mleka! Odstawiamy aż lekko przestygnie i wlewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.

Babka cytrynowa 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę.

Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach, układamy czekoladowe jajka. Możemy też posypać otartą skórką z cytryny.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź