Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
7 komentarzy

Brownie

Klasyczne brownie, mocno czekoladowe, wilgotne z chrupiącą skorupką. Ciężko obok niego przejść obojętnie 🙂 Ciasto przygotujecie w kilka chwil i zawsze się udaje, a zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia wprawi Was w błogi nastrój.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka (klasa wagowa L)
  • ½ łyżeczki soli
  • 130 g mąki tortowej

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy aż składniki się połączą.

Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Brownie studzimy na kratce.

Ciasto podałam z kleksem bitej śmietany, polewą czekoladową i czereśniami.

7 komentarzy

  1. Marianna |

    Robię podobne na mące kokosowej i gryczanej:))) Smakują świetnie. Dodaje też czasami orzechy, które są źródłem NNKT. Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na wiele zachodzących w organizmie procesów:) Aha! No i wspomagają odchudzanie:)

    Odpowiedz
  2. Anuszka |

    Mimo całej mojej miłości do czekolady jeszcze nie trafiłam na przepis na brownie, który by mi podszedł. Wszystkie , których dotąd próbowałam są niemiłosiernie słodkie. Natomiast gdy próbuję przyoszczędzić na cukrze, wszystko mi się rozpada 🙁

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close