Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Bułeczki nadziane misie
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
2
Bułeczki nadziane misie
  • Bułeczki nadziane misie
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

Uwielbiam ciasto drożdżowe! Można z niego wyczarować prawdziwe, kulinarne arcydzieła! Tym razem zapraszam na przepis na bułeczki nadziane misie. Pyszne drożdżowe ciasto z dodatkiem pełnoziarnistej mąki nadziane tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą! Palce lizać 🙂

Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez firmę Princes #MasterTuńczyk!

Zachęcam abyście również wzięli udział w konkursie bo czekają świetne nagrody! Więcej informacji znajdziecie na stronie www.konkurstunczyk.eu 

Bułeczki nadziane misie

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

 

Bułeczki nadziane misie

Przygotowanie ciasta:

Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

 

Przygotowanie nadzienia:

Tuńczyka odsączamy z zalewy i odciskamy. Szczypiorek siekamy, dodajemy do tuńczyka. Na koniec dodajemy startą mozzarelle, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Bułeczki nadziane misie

Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty (ok. 40 g każdy), z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Do każdej bułeczki doczepiamy dwie małe kuleczki po bokach – to będą uszy naszego niedźwiadka

Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

Bułki studzimy na kratce. Jadalnym pisakiem narysowałam naszym misiom oczka i buzie

Smacznego!

Bułeczki nadziane misie


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź