Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Chlebek bananowy z masłem orzechowym

Chlebek bananowy z masłem orzechowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które na pewno Wam zasmakuje. Wilgotny, aromatyczny, idealny na drugie śniadanie. Banany i masło orzechowe idealnie do siebie pasują, zamiast zwykłej mąki dodałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Pycha!

 

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 150 g brązowego cukru
  • 5 dojrzałych bananów
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g masła orzechowego
  • 175 ml oleju kokosowego

 

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem.

W jednej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej misce rozgniatamy 4 banany (1 banan będzie do dekoracji). Do bananów dodajemy ekstrakt z wanilii i jajka, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i olej. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy całego banana przekrojonego wzdłuż na pół. Możemy posypać też ciasto orzeszkami ziemnymi.

Chlebek bananowy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close