Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Ciasto jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Uwielbiam takie szybkie i pyszne ciasta! Wystarczy kilka chwil by upiec ciasto jogurtowe z czerwonymi porzeczkami. Słodkie, puszyste ciasto i kwaśne porzeczki to połączenie idealne.

Składniki:

  • 145 g greckiego jogurtu
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 220 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka skórki startej z limonki
  • 150 g czerwonych porzeczek

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką. W jednej misce mieszamy jogurt, olej rzepakowy, cukier i cukier wanilinowy oraz jajka.

W drugiej misce mieszam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z limonki. Mąkę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto.

Ciasto przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy czerwonymi porzeczkami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 80 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta w trakcie pieczenie zbyt szybko się przyrumieni możemy przykryć ciasto folią aluminiową. Studzimy.

Smacznego!

One Comment

Zostaw komentarz



Close