Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9354.900 - Drożdżowy warkocz z serem i szynką
2
Drożdżowy warkocz z serem i szynką
  • 9354.900 - Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Uwielbiam ciasto drożdżowe.. najczęściej podaje je na słodko ale dziś zapraszam Was na słony drożdżowy warkocz z serem i szynką. To rewelacyjny pomysł na konkretną i sytą kolację na ciepło lub podwieczorek. Smaczne i niezwykle efektowne danie prawda?

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Składniki na drożdżowe ciasto:

  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 225 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g mąki wrocławskiej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 czerwona papryka
  • 300 g szynki w plasterkach
  • 150 g żółtego sera
  • 1-2 łyżki posiekanych listków bazylii

 

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • tłuszcz do formy

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Przygotowanie ciasta:

W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą, pozostałym cukrem i masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25×35 cm. Na środku ciasta układamy plasterki szynki i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko posypujemy tartym serem i listkami bazylii. Boki ciasta nacinamy ukośnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski zaplatamy jak warkocz na przemian z jednej i z drugiej strony.

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Drożdżowy warkocz z serem i szynką

Komentarze

Pozostaw odpowiedź