Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
5 komentarzy

Jabłka w kruchym cieście

Dziś bardzo szybki i smaczny deser – jabłka w kruchym cieście. Cynamonowe ćwiartki jabłek okryte krateczką z kruchego ciasta.. pyyycha! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Nie będę się rozpisywać bo tych jabłek trzeba po prostu spróbować.

Jabłka w kruchym cieście

Składniki na kruche ciasto:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek bardzo zimnej wody

 

Dodatkowo:

  • 6-8 jabłek
  • 50 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania

 

Jabłka w kruchym cieście

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim jabłka.

Jabłka w kruchym cieście

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie wycinamy cienkie paseczki i owijamy nimi ćwiartki jabłek tak, aby tworzyły kratkę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jabłka w kruchym cieście

5 komentarzy

Zostaw komentarz



Close