Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Jesienne kaszotto z pieczarkami i szpinakiem

Jesienne kaszotto z pieczarkami i szpinakiem to propozycja na zdrowe, szybkie i bezmięsne danie dla całej rodziny. Idealne na chłodne, jesienne dni. Kaszotto jest pożywne i sycące. Uwielbiam je przede wszystkim za prostotę, nieograniczoną możliwość eksperymentowania ze smakiem oraz wartości odżywcze. To kolejna propozycja na obiad, który przyrządzisz korzystając tylko z jednego naczynia – patelni! #myAmbition

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 500 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 350 g kaszy bulgur
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 50 g startego parmezanu
  • Sól
  • pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Usmażone grzyby przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na której smażyliśmy pieczarki rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się lekko zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i wsypujemy kasze. Dodajemy pastę curry, przyprawy oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec zalewamy wszystko bulionem. Zmniejszamy palnik i dusimy/gotujemy do miękkości kaszy (ok. 20 minut).

Gdy kasza jest już prawie miękka dodajmy szpinak, podsmażone pieczarki i starty parmezan. Mieszamy i podgrzewamy aż ser się roztopi, a szpinak zblanszuje.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Zdrowa jesień na talerzu

Zostaw komentarz



Close