Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
6 komentarzy

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Pyszne, puszyste i wilgotne tak w kilku słowach mogę opisać jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami! Uwielbiam rabarbar! W towarzystwie słodkich jabłek tworzy zgrany duet 🙂

Ciasto przygotujemy w kilka chwil więc zachęcam!

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 185 g masła
  • 335 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 175 g jogurtu waniliowego
  • 250 g rabarbaru
  • 500 g jabłek

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

 

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownicę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kotkę. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do miski, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy jajka. Miksujemy aż składniki się połączą. Masę na przemian z jogurtem łyżka po łyżce dodajemy do mąki. Mieszamy aż ciasto będzie jednolite.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

Na spód tortownicy wkładamy połowę ciasta, następnie układamy połowę owoców, które przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch układamy pozostałe owoce.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 80-90 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Jeśli góra ciasta zbyt szybko się rumieni można przykryć ją folią.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkami

6 komentarzy

  1. Balviten |

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie rabarbar 🙂 Takie ciasto to musi być poezja smaku! Świetny przepis, na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Marta |

    Marto, ciasto wygląda wspaniale i tak tez smakuje. Zawsze do ciasta rabarbarowego dodawałam truskawki ale Twoja wersja z jabłkiem smakuje rewelacyjnie.
    Pozdrawiam
    Marta, mama Franka

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close