Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Jogurtowiec
2
Jogurtowiec
  • Jogurtowiec

Dziś mam dla Was przepis na ciasto na zimno Jogurtowiec. Ten przepyszny i orzeźwiający torcik przygotujecie w kilka minut. To ciasto jest idealne na letnie, gorące dni. Ja do dekoracji wybrałam maliny, ale oczywiście możecie je zastąpić dowolnymi owocami.

Jogurtowiec

Składniki na spód:

  • 125 g herbatników
  • 75 g masła

 

Składniki na masę:

  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml wrzątku
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Dodatkowo:

  • ok. 200 g świeżych owoców użyłam malin

Jogurtowiec

Przygotowanie:

Herbatniki miksujemy, przesypujemy do miski i dodajemy roztopione masło. Mieszamy aż składniki się połączą i wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Dociskamy ręką i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Galaretki (2 szt – użyłam krystalicznych) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy żeby galaretka wystygła ale nadal była płynna.

Jogurtowiec

Jogurt miksujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem pudrem i esencją waniliową. Na koniec do jogurtu dodajemy jeszcze płynną galaretkę, miksujemy aż składniki się połączą.

Masę jogurtową ostrożnie wylewamy na schłodzone ciastka. Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego!

Jogurtowiec

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź