Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1459.900 - Kaszotto z dynią i kiełbasą
1
Kaszotto z dynią i kiełbasą
  • 1459.900 - Kaszotto z dynią i kiełbasą

Dziś kolejna jesienna kompozycja! Kaszotto z dynią i kiełbasą! Niezwykle sycące i aromatyczne danie z moją ulubioną kaszą pęczak. Takie kaszotto to obiad w sam raz na niepogodę 🙂

Kaszotto z dynią i kiełbasą

Składniki:

  • 400 g dyni Hokkaido
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g kiełbasy
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 40 g masła

 

Dodatkowo:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 50 g startego sera parmezan
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oleju

 

Kaszotto z dynią i kiełbasą

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy – dyni Hokkaido nie trzeba obierać! Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do śmietanki dodajemy wędzoną paprykę i kurkumę, mieszamy. Dynię przekładamy na naczynia do zapiekania, zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając aż dynia będzie miękka.

Kaszotto z dynią i kiełbasą

Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do oleju.

Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją. Gdy lekko przestygnie dodajemy ją do kiełbasy, tak samo jak dynię wraz z powstałym w trakcie pieczenia sosem. Całość posypujemy parmezanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Kaszotto z dynią i kiełbasą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Asia_W

    Written on 25 września 2016

    Genialne! Ale jakie super zdjęcia! Naprawdę szacun! Ja teraz gotuję z aplikacją kcalmar. Też fajne. Może bedzie to dla ciebie jakas pomoc i inspiracja:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź