Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Kopytka smażone z pieczarkami

Nie znam osoby, która by nie lubiła kopytek. Każdy z nas uwielbia smak tych ziemniaczanych kluseczek. Jemy je same, jako dodatek do mięsa lub oblane sosem. Ja dziś zapraszam na kopytka smażone z pieczarkami! Obłędne, wyraziste w smaku z chrupiącą „skórką”, w towarzystwie pieczarek smakują wybornie!

Kopytka smażone z pieczarkami

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 200-210 g mąki tortowej + mąka do podsypywania
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka soli

 

Składniki na pieczarki:

  • 500 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartego parmezanu

 

Kopytka smażone z pieczarkami

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, sól, czosnek i cząber. Robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopyta przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową.

Kopytka smażone z pieczarkami

Przygotowanie pieczarek:

Na patelni rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy aż pieczarki lekko się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do pieczarek dodajemy ugotowane kopytka i orzechy. Smażymy aż kopytka będą rumiane. Całość posypujemy posiekaną pietruszką i tartym parmezanem.

Smacznego!

Kopytka smażone z pieczarkami

Kopytka smażone z pieczarkami

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close