Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Korzenna tarta z jabłkami i żurawiną

Korzenna tarta z jabłkami i żurawiną to rozkosz dla podniebienia każdego łasucha! Idealnie kruche ciasto i obłędne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą to moja propozycja na długie jesienne wieczory. Żurawina idealnie przełamuje słodycz jabłek – polecam!

Składniki na ciasto:

  • 315 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 150 g zimnego tłuszczu roślinnego np. planta
  • 120 ml lodowatej wody
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)

 

Składniki na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 180 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 30 g zimnego masła

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę oraz wódkę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie dzielimy na dwie części z każdej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

 

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę/plastry. Do miski przekładamy jabłka i żurawinę. Owoce zasypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, gałką muszkatołową i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Z lodówki wyjmujemy jedną część ciasta. Rozwałkowujemy ją cienko na blacie posypanym mąką i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy. Owoce przekładamy do ciasta (nie przelewajcie do formy soku/płynu z owoców). Na wierzch kładziemy plasterki masła (30 g). Formę wstawiamy do lodówki.

Bierzemy drugą cześć ciasta i rozwałkowujemy na kształt okręgu o takiej średnicy jak nasza forma. Wycinamy cienkie paseczki. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Na wierzchu z pasków ciasta tworzymy kratkę.

Powstałą krateczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać przykrywamy tarte przykrywamy folią aluminiową.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2-3 godziny.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close