Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Krem z borowików i kasztanów

Ta zupa jest kwintesencją jesieni. Gdyby ktoś zapytał mnie jak smakuje jesień to był odpowiedziała że jak ten krem z borowików i kasztanów. Niezwykle esencjonalny, aromatyczny po prostu pyszny! Połączenie borowików i kasztanów to świetny pomysł. Jeśli natraficie na kasztany w sklepie koniecznie pamiętajcie o tym przepisie. Ambition inspiruje! #myAmbition

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 2 cebule
  • 500 g świeżych lub mrożonych borowików
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 garść suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
  • 400 g kasztanów jadalnych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 garść orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do namoczenia.

Borowiki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) kroimy w plasterki. Cebulę w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i masło i podsmażamy grzyby z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka chwil i zdejmujemy z patelni (kilak plasterków borowików odkładamy do dekoracji).

Pozostałe warzywa obieramy (marchew, pietruszka i seler) i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kasztany nacinamy, wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok. 20 minut. Kasztany odcedzamy i gdy lekko przestygną obieramy ze skórki. (kilka kasztanów możemy zostawić do dekoracji).

Do bulionu dodajemy starte warzywa i odsączone suszone grzyby, bulion doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy podsmażone borowiki i posiekane kasztany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy kolejne 20 minut.

Orzechy prażymy na patelni.

Na koniec miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy.

Przed podaniem dekorujemy krem podsmażonymi plasterkami grzybów i pokruszonymi orzechami i kasztanami. Posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego!


Zdrowa jesień na talerzu

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close