Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami
Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami
  • Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami

Jesień już na dobre do nas zawitała więc czas na kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami i migdałami. Proste i szybkie w przygotowaniu, cudownie pachnące cynamonem.. po prostu obłędne! Do tego kubek gorącej herbaty z cytryną i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.

Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami

Składniki na karmelizowane śliwki:

  • ok. 1 ½ kg śliwek węgierek
  • 80 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 1 garść migdałów w płatków

Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami

Przygotowanie karmelizowanych śliwek:

Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Na patelni podgrzewamy cukier, gdy zrobi się płynny dodajemy masło i cynamon i energicznie mieszamy. Do powstałego karmelu dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy. Smażymy śliwki ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawiamy żeby wystygły.

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny,. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).

Na ciasto wykładamy śliwki (bez soku!)

Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami

Na wierzch kruszymy pozostałe ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45-50 minut.

Pozostały sos, który pozostał z karmelizowania śliwek doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż otrzymamy gęsty syrop.

Powstałym syropem możemy polać upieczone ciasto.

Smacznego!

Kruche ciasto z karmelizowanymi śliwkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź