Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3749.900 - Kurczak z orzechami nerkowca
2
Kurczak z orzechami nerkowca
  • 3749.900 - Kurczak z orzechami nerkowca

Dziś zapraszam na szybki i pyszny obiad – kurczak z orzechami nerkowca. Delikatne orzechy idealnie pasują do kurczaka, do tego marchewka i seler naciowy. Pikanterii daniu nadaje papryczka chili.

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 4 cebule dymki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • ½ papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól
  • 200 g ryżu Basmati

 

Kurczak z orzechami nerkowca

Przygotowanie:

Filety płuczemy, oczyszczamy i kroimy w słupki, oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy olej z orzechów ziemnych, 3 łyżki sosu sojowego, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i do marynaty dodajemy mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, marchewki w słupki, a selera naciowego w plasterki.

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Kurczak z orzechami nerkowca

Rozgrzewamy wok i wrzucamy do niego kurczaka, przesmażamy kilka minut. Następnie dodajemy cebulkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy selera naciowego i marchewkę oraz drobno posiekaną papryczkę. Na o1ddzielnej patelni prażymy orzechy. Nerkowce dodajemy do kurczaka, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem. Dusimy kilka minut. Kurczaka z nerkowcami posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z ryżem.

Kurczak z orzechami nerkowca

Komentarze

Pozostaw odpowiedź