Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Makaron z kurkami

Kurki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych grzybów. Makaron z kurkami to propozycja na szybki i prosty obiad. Mimo iż to danie nie jest wyrafinowane nie można mu odmówić intensywnego smaku i aromatu. Jestem pewna, że miłośnicy grzybów i nie tylko, je pokochają!

Makaron z kurkami

Składniki na 2-3 porcje:

  • 250 g makaronu dowolnego
  • 1-2 łyżki masła
  • 200 g świeżych kurek
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Makaron z kurkami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone kurki – duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy kilka minut aż grzyby będą miękkie po czym wlewamy śmietankę. Do sosu dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka chwil. Na koniec do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Gotowy makaron podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

3 komentarze

  1. Paprica |

    Robiłam ostatnio podobne danie dla moich gości weganów. Miało być oczywiście zdrowo i roślinnie więc wzięłam makaron pełnoziarnisty czaniecki i śmietanę ryżową zamiast zwykłej. Pominęłam parmezan a kurki smażyłam na oliwie, nie na maśle, ale całość i tak wyszła całkiem smacznie. Kolejną wersję już robię dla siebie według Twojego przepisu. Co sądzisz o zastąpieniu śmietany mascarpone, żeby było bardziej kremowo?

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close