Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Marchewkowo pomarańczowe ciasto

Dziś zapraszam proste i szybkie marchewkowo pomarańczowe ciasto z mnóstwem orzechów i pomarańczowej skórki w środku! Uwielbiam wypieki z dodatkiem tartej marchewki. Dzięki niej ciasto jest po upieczeniu gęste, wilgotne i miękkie.

Marchewkowo pomarańczowe ciasto

Składniki na ciasto:

  • 220 g oleju rzepakowego
  • 130 g cukru
  • 140 g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sok z ½ pomarańczy
  • 300 g mąki tortowej
  • 3 średnie marchewki

 

Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g skórki pomarańczowej

 

Marchewkowo pomarańczowe ciasto

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia keksówkę o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

W misce ucieramy jajka z białym, brązowym i wanilinowym cukrem, dodajemy olej, przyprawę do pierników, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy mąkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz posiekane orzechu i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Studzimy.

Smacznego!

Marchewkowo pomarańczowe ciasto

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close