Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Maślane ciasteczka sowy

Proste, pyszne i urocze maślane ciasteczka sowy nie tylko u najmłodszych wywołują uśmiech na twarzy! Zapewniam, że również Wy je pokochacie. Dosłownie rozpływają się w ustach.

Maślane ciasteczka sowy

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 320 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • kolorowe lentilki (ok. 1 garści)
  • ½ szklanki całych migdałów
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej

 

Maślane ciasteczka sowy

Przygotowanie ciastek:

W misce ucieramy kilka chwil masło pokrojone w kostkę z cukrem pudrem. Ważne aby masło nie utrzeć na gładką masę. Dodajemy do masła jajko i ekstrakt migdałowy i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z solą. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Z ciasta formujemy kulę i chowamy na 45 minut do lodówki.

Następnie na lekko posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (można podzielić ciasto na pół i najpierw rozwałkować jedną część, a następnie drugą). Z ciasta wycinamy koła np. okrągłym ringiem i układamy je na papierze do pieczenia jedno obok drugiego. Ze skrawków ciasta formujemy małe kuleczki i przyklejamy na okrągłe placki – to będą oczy sowy. Następnie w oczy wciskamy lentilki w tym samym kolorze. Z migdała robimy nos.

Ponownie wstawiamy ciasteczka do lodówki. Tym razem na 30 minut.

Maślane ciasteczka sowy Maślane ciasteczka sowy

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka pieczemy ok. 10-15 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki ciastek smarujemy czekoladą tak, aby powstały skrzydełka, na czekoladzie układamy migdały w płatkach tworząc pióra.

Maślane ciasteczka sowy pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego!

Maślane ciasteczka sowy

Maślane ciasteczka sowy

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close