Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Meksykański wieniec z mixem sałat

EURO 2016 ruszyło na dobre! Większość z nas bacznie ogląda wszystkie mecze i świętuje w gronie przyjaciół! Sportowe emocje zmagają nasz apetyt więc dziś zapraszam na idealną przekąskę – meksykański wieniec z mixem sałat. Takie drożdżowe ciasto wypełnione pysznych farszem w towarzystwie zdrowej sałatki to idealna przekąska nie tylko dla kibica!

Meksykański wieniec z mixem sałat

Składniki na drożdżowe ciasto:

  • 7 g suchych drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła

 

Składniki na nadzienie:

  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 mała puszka (212 ml) Mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera mozzarella

 

Składniki na sałatkę:

  • 120 g mieszanki sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa)
  • 1 czerwona cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 mała puszka (212 ml) Kukurydza złocista z chili Bonduelle

 

Składniki na sos:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • tłuszcz do formy

 

Meksykański wieniec z mixem sałat

Przygotowanie ciasta:

W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i roztopionym masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Meksykański wieniec z mixem sałat

Przygotowanie nadzienia:

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do kurczaka majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy aż przestygnie.

Mieszankę meksykańską Mexico Bonduelle odsączamy z zalewy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy.

Meksykański wieniec z mixem sałat

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy/ucieramy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na kilka minut żeby smaki się połączyły.

 

Przygotowanie sałatki:

Kukurydzę złocistą z chili Bonduelle odsączamy z zalewy. Mieszankę sałat przekładamy do miski, skrapiamy połową przygotowanego sosu i mieszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, pomidorki na pół, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa, również kukurydzę dodajemy do sałaty. Posypujemy sezamem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Meksykański wieniec z mixem sałat

Przygotowanie meksykańskiego wieńca:

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Z ciasta wycinamy trójkąty wysokie na ok. 25 cm (ok. 18 trójkątów). Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Trójkąty układamy na blasze w taki sposób aby ich podstawy zachodziły na siebie i tworzyły okrąg. Nadzienie z kurczaka nakładamy na ciasto tworząc wieniec, następnie posypujemy startą mozzarellą. Wierzchołki trójkątów owijam wokół nadzienia.

Meksykański wieniec z mixem sałat Meksykański wieniec z mixem sałat

Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy wieniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy żeby lekko przestygło. Sałatkę przekładamy do miseczki o średnicy mniejszej niż otwór w wieńcu, polewamy pozostałym sosem i wstawiamy do środka drożdżowego ciasta.

Smacznego!

Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów Bonuelle znajdziecie na blogu www.warzywneinspiracje.pl

Meksykański wieniec z mixem sałat

Meksykański wieniec z mixem sałat

Meksykański wieniec z mixem sałat

W parze z sałatką

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close