Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami
5
Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami
  • Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami

Niezwykle proste, odrywane ciasto drożdżowe z borówkami to idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub letni podwieczorek. Ciasto wygląda bajecznie i tak też smakuje. Dużym jego plusem jest fakt, że nie trzeba go kroić, każdy odrywa taki kawałek ciasta jaki chce 😊.

Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami

Składniki na ciasto:

  • 240 g mleka 3,2%
  • 8 g suchych drożdży
  • 40 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 455-490 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 150 g borówek
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 1 garść płatków migdałowych

Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami

Przygotowanie:

Mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści – WAŻNE! Nie można zagotować mleka, ma być ciepłe, ale nie gorące!

W misce mieszamy 1 szklankę mąki, sól, cukier i drożdże. Dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski.

Zaczęłabym od 455 g mąki, jeśli ciasto będzie rzadkie stopniowo dodawałabym resztę mąki.

Spód dużej keksówki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie przekładamy do miski posmarowanej odrobina masła lub oleju, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie wciskamy ciasto ręką, przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 60 x 30 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż krótszego boku na 5 pasków.
Na pierwszym prostokącie rozkładamy kilka borówek, przykryć drugim – ponownie rozkładamy owoce i tak dalej, ostatnia warstwa ciasto będzie bez owoców. Tak otrzymane ciasto kroimy w poprzek na 6 równych części i układamy je bokiem w keksówce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy temperatury do 180.

Wyrośnięte ciasto posypujemy borówkami i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Wyjmujemy, pozostawiamy w formie ok. 110-15 minut po czym wyjmujemy.

Smacznego!

Odrywane ciasto drożdżowe z borówkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź