Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Panierowany kurczak słodko-kwaśny
2
Panierowany kurczak słodko-kwaśny
  • Panierowany kurczak słodko-kwaśny

Dziś na obiad będzie panierowany kurczak słodko-kwaśny! Delikatne mięso i warzywa otulone przepysznym sosem tworzą fantastyczną całość, która zachwyci Wasze kubki smakowe! Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu więc koniecznie je przygotujcie.

Panierowany kurczak słodko-kwaśny

Składniki na kurczaka:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 jajka
  • ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia

 

Składniki na sos:

  • 75 g cukru
  • 75 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu/syropu z ananasów z puszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody

 

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3 krążki ananasa z puszki
  • szczypiorek

Panierowany kurczak słodko-kwaśny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (wielkości na jeden kęs). Mięso przekładamy na miski oprószamy solą i pieprzem i dodajemy rozbełtane jajko/jajka. Delikatnie mieszamy aby jajko pokryło kurczaka. Mąkę przesypujemy do dużego woreczka (rękawa do pieczenie). Kawałki mięsa wyjmujemy z masy jajecznej, strzepując nadmiar jajka i przekładamy do worka z mąką. Woreczek skręcamy i potrząsamy aby mąka dokładnie pokryła kurczaka.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy z każdej strony kurczaka. Robimy to krótko. Panierka powinna się tylko zarumienić, a mięso powinno pozostać surowe w środku.

Podsmażone mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.

Panierowany kurczak słodko-kwaśny

Cebulę i papryki kroimy w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy kilka chwil i dodajemy papryki. Smażymy całość ok. 5 minut.

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i przelewamy do warzymy. Zmniejszamy palnik i dusimy często mieszając aż cukier się rozpuści.

W kubeczku mieszamy 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 4 łyżkami wody. Rozbełtaną mąkę wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia, ponownie zmniejszamy palnik i gotujemy ok. 3 minut aż sos zgęstnieje.

Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do sosu – ananas ma się tylko podgrzać.

Na koniec dodajemy upieczonego kurczaka. Delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i podajemy z ugotowanym ryżem.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Panierowany kurczak słodko-kwaśny

Panierowany kurczak słodko-kwaśny

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź