Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią to danie o wyjątkowym smaku. Aromatyczny boczek, chrupiąca cukinia i delikatny kremowy sos z dodatkiem śmietany – pyyycha! Taki makaron przygotujecie w 30 minut!

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 50 ml wrzątku
  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie szafranu (0,10 lub 0,12 g)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Szafran zalewamy 50 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3 minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietanę i wodę z szafranem. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i podsmażony boczek, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

 

3 komentarze

  1. Ewelina |

    Bardzo fajny i ciekawy przepis. U mnie cukinia bardzo czesto ląduje na talerzach w formie makaronu curry z jej dodatkiem
    Z chęcią wypróbuję Twój przepis !
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close