Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4547 - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią
3
Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią
  • 4547 - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią to danie o wyjątkowym smaku. Aromatyczny boczek, chrupiąca cukinia i delikatny kremowy sos z dodatkiem śmietany – pyyycha! Taki makaron przygotujecie w 30 minut!

4569. - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

Składniki:

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 50 ml wrzątku
  • 2 cukinie
  • 1 opakowanie szafranu (0,10 lub 0,12 g)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

4562 - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

Szafran zalewamy 50 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek ok. 3 minut.

4552 - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietanę i wodę z szafranem. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i podsmażony boczek, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

4559 - Pappardelle z szafranem boczkiem i cukinią

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź