Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej to idealna propozycja na weekendowe śniadanie ale również pomysł na elegancką i smaczną przekąskę. Czerwona papryka i musztarda zaostrzą smak pasty jajecznej, która idealnie pasuje do szynki parmeńskiej, która ma wyrafinowany i intensywny smak.

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Składniki na pastę jajeczną:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki kukurydzy
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej

 

Dodatkowo:

  • 20 plasterków szynki parmeńskiej
  • świeże zioła

 

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Przygotowanie pasty:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę oraz majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szynką parmeńską wykładamy wgłębienia kokilek (po 2 plasterki na foremkę) można też wykorzystać foremkę do pieczenia muffinek i wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika. Nie chcemy mocno przypiec szynki, a sprawić by po wyjęciu z formy nasze koszyczki miały ładny kształt. Jak koszyczki przestygną, delikatnie je wyjmujemy i napełniamy przygotowaną pastą jajeczną.

Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

3 komentarze

  1. MARTA |

    Witaj Marto,
    przepis goni przepis- nie nadążam próbować.
    Świetny pomysł na szynke parmeńską- pieknie wygląda i mogę potwierdzić że równie dobrze smakuje:-)
    Zaglądam systematycznie i za każdym razem podziwiam Twoje zdjęcia- od razu chce się kuchcić!
    Czekam na więcej wielkanocnych inspiracji. Pozdrawiam gorąco Marta

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close