Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Pieczarki w cieście piwnym

Pieczarki w cieście piwnym to idealna przekąska na imprezę. Szybkie i proste w przygotowaniu zachwycą zarówno smakiem jak i wyglądem wszystkich gości.

Pieczarki w cieście piwnym

Składniki:

  • 1 ½ szklanki piwa
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 600 g pieczarek
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

 

Pieczarki w cieście piwnym

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, zastawiamy nóżki. W misce mieszamy piwo z mąką i bułką tartą. Ciasto powinno być dość gęste. No koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. W głębokim rondelku lub garnuszku rozgrzewamy olej. Pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo panierka się przypali. Usmażone pieczarki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy ciepłe.

Pieczarki w cieście piwnym

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close