Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Piernikowy sernik na zimno

Postanowiłam wziąć udział w ciekawym konkursie organizowanym przez firmę KOPERNIK i spróbować swoich sił w #przepisnakopernika. Ten piernikowy kulinarny konkurs od razu mnie zachwycił i w mojej głowie pojawiła się prawdziwa burza pomysłów.. może dlatego, że uwielbiamy TORUŃSKIE PIERNIKI, a może dlatego, że mieszkam blisko Torunia i miasto to jest mi bliskie. Tak czy siak zachęcam wszystkich do spróbowania mojego piernikowego sernika na zimno i również wzięcia udziału konkursie! Więcej informacji o konkursie znajdziecie TUTAJ.

Przy okazji jeśli będziecie kiedyś w Toruniu to oczywiście poza odwiedzeniem sklepów z piernikami zachęcam Was do odwiedzenia Muzeum Toruńskiego Piernika.

Składniki na spód:

 

Składniki na masę serową:

  • 1 ½ kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g Katarzynek (bez polewy)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 30 g żelatyny spożywczej
  • 120 ml gorącej wody

 

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki masła
  • 6-7 łyżek śmietanki kremówki 30%

 

Dodatkowo:

 

Przygotowanie spodu:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Pierniczki Katarzynki miksujemy lub ścierany na tarce o drobnych oczkach. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych Katarzynek, mieszamy. Na spód okrągłej tortownicy o średnicy 24-26 cm wysypujemy ciasto, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy. Formę wstawiamy do 10-15 minut do piekarnika. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie masy serowej:

Ser mielimy w maszynce trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, 50 g startych na drobnych oczkach Katarzynek, przyprawę do pierników oraz płynną śmietankę i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy żeby przestygła. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, następnie przelewamy żelatynę do sera i ucieramy aż składniki się połączą.

Na zimny spód wykładamy połowę masy serowej. Następnie układamy Pierniczki Nadziewane o smaku truskawkowym (ten krok można pominąć) i przykrywamy je pozostałą masą serową.

Sernik wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch sernika.

Dekorujemy Listkami Waflowymi i owocami.

Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

One Comment

Zostaw komentarz



Close