Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

Święta tuż tuż, a to idealny moment żeby zaprosić swoich bliskich do stołu i przygotować coś pysznego. Boże Narodzenie to magiczny okres, nic więc dziwnego, że świąteczne menu i dekoracje przygotowujemy z największą dbałością. Jeśli szukacie pięknego i eleganckiego serwisu obiadowego koniecznie skorzystajcie z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar.
Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE, a na świąteczny obiad przygotujcie takiego pikantnego kurczaka nadziewanego kaszą i mięsem. Kurczak nie tylko pięknie się prezentuje ale również wybornie smakuje.

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

Składniki na marynatę:

  • 1 cały kurczak (ok. 1700-2000 g)
  • 60 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego imbiru

 

Składniki na farsz:

  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g karkówki
  • 2-3 kurze wątróbki
  • 1 cebula
  • 1 małe jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu gryczanego

 

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

Przygotowanie marynaty:

Kurczaka dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem (z zewnątrz i wewnątrz).

Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy i równomiernie smarujemy czosnkowym masłem całego kurczaka. W miseczce mieszamy pozostałe przyprawy i posypujemy nimi kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin chowamy do lodówki, a najlepiej na całą noc.

 

Przygotowanie farszu:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Grzyby suszone płuczemy i gotujemy ok. 15-20 minut, następnie odcedzamy na sicie. Karkówkę, grzyby, cebulę, wątróbkę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

Kurczaka napełniamy farszem, nóżki zakładamy na krzyż i przewiązujemy spożywczym sznurkiem. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, jeśli pozostał nam jakiś farsz to również można go przełożyć do naczynia. Kurczaka podlewamy 3-4 łyżkami wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy naczynie i odkrytego kurczaka pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Po tym czasie temperaturę pieczenia zwiększamy do 200 stopni. Masło ucieramy z miodem i równomiernie smarujemy nim kurczaka, podpiekamy mięso jeszcze ok. 10 minut aż skórka ładnie się zarumieni.

Upieczonego kurczaka kroimy na porcje, podajemy z farszem i na przykład z gotowaną brukselką z marchewką.

Smacznego!

Pikantny kurczak nadziewamy kaszą i mięsem

zBLOGowani.pl


Ambition z dbałością

 

4 komentarze

  1. Agata |

    Bardzo apetycznie wyglada kurczak, na sto procent wyprobuje ten przepis przy najblizszym obiedzie niedzielnym, wiekszosc dan juz sie nam znudzila zbyt czesto robie to samo, a przeciez jest tyle wspanialych przepisow.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close