Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3318.900 - Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym
2
Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym
  • 3318.900 - Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym

Dania przygotowuję zawsze ze starannością i dbałością o najmniejszy szczegół. Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo. Dla mnie i moich bliskich nie tylko smak jest ważny ale również to, jak i na czym podane jest danie. Jesteśmy wzrokowcami i w pierwszej kolejności jemy oczami. Jeśli również gotując uwielbiacie dbać o każdy szczegół koniecznie skorzystajcie z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar. Wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE. Święta tuż tuż może warto zrobić prezent komuś bliskiemu? A tymczasem zapraszam na zdrowego i obłędnego w smaku pstrąga łososiowego z sosem maślano szafranowym. Delikatna, rozpływająca się w ustach ryba w połączeniu z aksamitnym sosem zachwyci każdego smakiem!

Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym

Składniki na rybę:

  • 400 g filet z pstrąga łososiowego
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • biały pieprz

 

Składnik na sos maślano szafranowy:

  • 200 g ziemniaków
  • 0,12 g szafranu
  • 300 ml mleka
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 50 g brukselki
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście roszponki
  • kiełki do dekoracji

Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym

Przygotowanie ryby:

Filet z pstrąga łososiowego płuczemy, oczyszczamy i kroimy na 4 kawałki (każdy po 100 g). Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i chowamy od lodówki na 45 minut.

 

Przygotowanie sosu:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Zalewamy 250 ml mlekiem, dodajemy szafran i 50 g masła. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Filety z pstrąga przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut.

Ziemniaki miksujemy na gładką masę, dodajemy do nich pozostałe 50 ml mleka i 30 g masła i zagotowujemy. Mieszamy aż otrzymamy jednolity sos (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym

Brukselkę blanszujemy ok. 2 minut we wrzącej wodzie. Następnie delikatnie zdejmujemy z niej pojedyncze liście. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i kilka chwil przesmażamy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Na talerzach układamy roszponkę, na którą kładziemy upieczoną rybę. Całość polewamy sosem i dekorujemy kiełkami, rzodkiewką i liskami brukselki.

Smacznego!

718 - Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym


Ambition z dbałością

Pstrąg łososiowy z sosem maślano szafranowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Mylifemystyle

    Written on 14 listopada 2016

    łosoś- moja miłość, a jeszcze nie jadłam go w takim wydaniu. Wygląda bardzo kusząco. Nie jestem mistrzem kulinarnym i trochę obawiam się czy poradzę sobie z tym sosem, ale na pewno spróbuję. Dzięki za przepis! 😉

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź