Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
12 komentarzy

Ryż zapiekany z pulpecikami w sosie pomidorowym

Ryż zapiekany z pulpecikami w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które koniecznie musicie przygotować! Szybkie, proste i przepyszne.

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2-3 cebule
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 200 g ryżu basmati
  • 200 g mozzarelli
  • mąka do obtoczenia

 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos miksujemy.

Przygotowanie pulpecików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Ryż podgotowujemy (gotujemy połowę czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ryż dodajemy do sosu z pulpecikami i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy przez 20-25 minut aż ser się lekko zarumieni.

Smacznego!

12 komentarzy

  1. eStilex |

    Pysznie wygląda ! No to już wiem co będę gotować na sobotę 🙂
    p.s. przeczytałam pół opisu i się zaczęłam zastanawiać gdzie w tym wszystkim ryż 😉 Ale się znalazł 🙂

    Odpowiedz
  2. Lorisvuu |

    mniam…. ulubione i bardzo częste danie mojej mamy. Uwielbiam ryż, a jeszcze w takiej formie to już całkiem!
    ps. świetny Twój blog parę fajnych przepisów już trafiło do mojego notatniczka 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania |

    Również od jakiegoś czasu przepadam za mięsnymi zapiekankami. Z kilku powodów. Pierwszy to łatwość przygotowania. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby coś takiego ugotować ( szczególnie jeśli mamy przed sobą przepis, który pokieruje nas od początku do konca). Drugi powód to czas. Nie trzeba stać przy garach , wiekszość czasu taka zapiekanka po prostu podpieka się w piekarniku.

    Sam przepis prezentuje się bardzo apetycznie, tak więc na pewno spróbuję go przygotować 🙂

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close