Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Spaghetti al pomodoro

Dziś zapraszam Was na Spaghetti al pomodoro czyli makaron w sosie pomidorowym. Uwielbiam takie dania – minimum składników, maksimum smaku. Dla wzbogacenia smaku do sosu dodałam czarne oliwki. Pyycha!

Składniki:

  • 300 g makaronu Spaghetti np. Barilla
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • tarty ser parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

Zostaw komentarz



Close