Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Straszna tarta z mascarpone

Wprawdzie w Polsce nie obchodzi się Halloween, jednak święto to jest coraz bardziej popularne i zostałam poproszono o przygotowanie jakiś strasznych przepisów. W związku z powyższym zapraszam na straszną tarte z mascarpone, to przepis dla wszystkich tych, którzy obchodzą to święto.

Osobiście uważam, że taka tarta to również idealne urodzinowe ciasto dla dzieci. Czekoladowy spód, delikatna masa z bitej śmietany i mascarpone i krwawa dekoracja!

Składniki na spód:

  • 220 g herbatników czekoladowych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g masła

 

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 listki żelatyny

 

Dodatkowo:

  • sos lub frużelina truskawkowy/wiśniowy
  • opcjonalnie czerwony żelowy barwnik spożywczy
  • słodkie ozdoby halloweenowe (np. żelki oczy)

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy do ciastek i mieszamy. Przygotowaną mieszanką wykładamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20-22 cm i pieczemy ok. 20 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

 

Przygotowanie masy serowej:

Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, odcedzamy ją i przekładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy.

Do ciepłej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżek masy z mascarpone, dokładnie mieszamy i przelewamy do masy serowej. Dokładanie mieszamy.

Masę serową przekładamy na wystudzony spód ciasta, wyrównujemy.

Dekorujemy według uznania – czym straszniej tym lepiej 😉

Smacznego!

One Comment

Zostaw komentarz



Close