Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9750.900 - Tarta z jabłkami
4
Tarta z jabłkami
  • 9750.900 - Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło.. uwielbiam ciasta z jabłkami! Idealnie kruche ciasto skrywające mnóstwo jabłkowego nadzienia z wyczuwalną, cytrynową nutką. Na jednym kawałku się nie skończy..

Tarta z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 360 g mąki
  • 245 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 9-10 łyżek lodowatej wody

 

Tarta z jabłkami

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 70 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny

 

Dodatkowo:

  • cukier puder

Tarta z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie części (2/3 i 1/3 ) z każdej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Tarta z jabłkami

Schłodzoną większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Tarta z jabłkami

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę, rodzynki i zasypujemy cukrem. Owoce mieszamy i dusimy/podsmażamy przez ok. 10 minut.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy cienkie paseczki.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Na wierzchu przeplatam paseczki ciasta tworząc krateczkę. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut.

Przed podaniem możemy posypać tarte cukrem pudrem.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź