Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
9 komentarzy

Tortilla z tuńczykiem z suszonymi pomidorami

Tortilla z tuńczykiem z suszonymi pomidorami to pomysł na pożywne śniadanie. Takie rollsy z tortilli świetnie nadają się też na lekki obiad lub jako przekąska na imprezę. Nie tylko świetnie smakują ale są również zdrowe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Tortille smarujemy serkiem, na serek nakładamy komosę ryżową, następnie odsączonego tuńczyka. Wszystko posypujemy posiekaną sałatą oraz suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tortille ciasno zawijamy tworząc rulon, owijamy w folię spożywczą i chowamy na minimum 30 minut do lodówki.

Schłodzone roladki z tortilli wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki (z jednej tortilli przygotowuję maksymalnie 3 roladki).

Smacznego!

9 komentarzy

  1. Lusia |

    Uwielbiam suszone pomidory i tuńczyka! Idealne danie dla kogoś, kto ma ochotę na coś słonego. Na dodatek dostarczamy sporej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w rybie i potasu w pomidorach. Mniam!

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close