Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Zapiekany makaron z pieczarkami

Dziś będzie przepis na szybki, prosty i bardzo smaczny zapiekany makaron z pieczarkami. Żeby przygotować to danie potrzebna będzie minimalna ilość składników, co jest niewątpliwie jego sporą zaletą. Polecam!

Zapiekany makaron z pieczarkami

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml bulionu grzybowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g mozzarelli
  • majeranek otarty
  • sól
  • pieprz

 

Zapiekany makaron z pieczarkami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy i posypujemy majerankiem. Podsmażone pieczarki odkładamy na bok.

Zapiekany makaron z pieczarkami

Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy startą mozzarellę, makaron i pieczarki. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.

Zapiekany makaron z pieczarkami

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close