Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Zupa krem z batata i dyni

Od kilku dni miałam ochotę na zupę. Ciepłą, gęstą.. rozgrzewającą. Właśnie taka jest zupa krem z batata i dyni! Niezwykle aromatyczna, o słodko-ostrym smaku, idealnie zaspokoi nawet największy głód. To idealna propozycja na szybki i pyszny obiad.

Składniki:

  • 600 g batata (słodkiego ziemniaka)
  • 250 g dyni
  • 250 g marchwi
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 czerwone cebule
  • ok. 1 ½ litra wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry

 

Dodatkowo:

  • ocet balsamiczny
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Bataty, dynię i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy warzywa i smażymy kolejnych 5 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 35-40 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowanie dodajemy do zupy przyprawy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i skrapiamy octem balsamicznym.

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close