Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
1 komentarzy

Zupa z czerwonej soczewicy z chorizo

Dziś u mnie na obiad sycącą i rozgrzewającą zupa z czerwonej soczewicy z chorizo. Niezwykle aromatyczna i pikantna o dymnej nucie zaspokoi nawet największy głód. Gwarantuję, że po jednej miseczce nie będziecie już mieć ochoty na drugie danie!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 żebra selera (łodygi)
  • 225 g kiełbasy chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g suchej czerwonej soczewicy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • świeża natka pietruszki

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule pokrojone w talarki i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, selera i kiełbasę pokrojone w plasterki smażymy ok. 5-7 minut. Do warzyw dodajemy przeciśnięty czosnek, soczewicę, wędzoną i ostrą paprykę oraz kminek. Smażymy kilka chwil i wlewamy pomidory. Dusimy ok. 3 minut i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Dodajemy liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż warzywa i soczewica będą miękkie ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

One Comment

  1. Helen |

    Robię często zupę z czerwonej soczewicy wg. pięciu przemian 🙂 Wypróbuję i ten przepis 🙂 Aby zwiększyć prozdrowotność zupy warto filtrować wodę używaną do gotowania – zupa zyskuje wtedy na smaku a my na zdrowiu 🙂 Najlepsze filtry to te montowane na ujęciu wody pod zlewem – działają efektywnie oraz nie zaśmiecają środowiska często zmienianymi wkładami filtrującycmi.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close