Pyszny zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i grzybów kurek pod serową pierzynką z pewnością Wam zasmakuje i na dłużej zagości w Waszym domu. Jeśli nie lubicie leśnych grzybów można użyć pieczarek – równie dobrze smakują.
Składniki:
- 250 g makaronu, który można nadziewać (użyłam paguri Magie di Pasta Zara – koszyczki)
- 2 filety/piersi z kurczaka
- 2 małe cebule
- 200 g kurek (mogą być inne grzyby leśne lub pieczarki)
- 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
- 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
- sól
- pieprz
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella do pizzy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Grzyby czyścimy i płuczemy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do kurczaka. Wszystko dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy 3 łyżki śmietany. Czekamy aż śmietana odparuje. Farsz posypujemy 2 łyżkami pietruszki, mieszamy i odkładamy na bok aby przestygł.
Makaron nadziewamy farszem (zamiast koszyczków można użyć dużych muszli). Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Do każdego koszyczka wkładamy po 2-3 kawałki sera pleśniowego, makaron układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.
Makaron podałam z sosem z kurek (przepis na sos z kurek znajdziesz tu)